Intressant om tomtar, troll och vättar

Var man än är i världen så kan man hitta spår av olika kulturers mytologi. I Norden trodde man länge på tomtar och troll, vättar och skogsväsen – små varelser som levde i skogarna och kunde göra både gott och ont för de människor som bodde i närheten. Tomtar och andra väsen ansågs inte vara direkt onda. Det handlade snarare om busiga varelser som gärna höll sig för sig själva och helst ville att människor gjorde det också. Behandlade man dem illa kunde det sluta dåligt, men behandlade man dem väl kunde det sluta riktigt bra.

Tomtar och liknande varelser troddes leva i skogen

Tomtar på gården

Man trodde förr att tomtar bodde på gården där de i bakgrunden skötte om djuren och höll koll på saker och ting. Tomten var oftast liten, inte mer än en meter hög som störst, och det bästa man som bonde kunde göra var att behandla honom med respekt. En tomte hade nämligen en kort stubin och det krävdes inte mycket för att göra honom arg och irriterad. På julen skulle man ställa ut en skål med gröt åt gårdstomten, allra helst med lite smör på toppen.
Arga tomtar kunde skapa massor med problem. För det mesta var det småsaker, men ibland kunde han gå så långt som att skada både djur och utrustning på gården – det gällde att behandla honom väl. En historia berättar hur en bonde satte ut julgröten med smöret i botten, och när tomten såg att det inte fanns smör ovanpå blev han så arg att han dödade bondens ko. När han sedan åt gröten och upptäckte att smöret visst fanns där kände han sig så skyldig att han vandrade till en annan gård, hittade en likadan ko och ersatte den han dödat.

Troll och vättar

Tomtar är inte de enda varelserna som haft en viktig plats i svensk och skandinavisk mytologi. Även vättar och troll ansågs leva i skogarna med olika namn och olika utseenden. För det mesta var troll stora, fula och farliga, och förknippades ofta med jättar eller asatrons jötunn. Vättar är lite av ett samlingsnamn för massor av olika väsen såsom vittror, skogsrå, Näcken och bäckahästen. Alla dessa kunde vara farliga eller hjälpsamma, helt beroende på humör och hur man behandlade dem.
Det fanns också andra väsen än tomtar att ta hänsyn till. Ett skogsrå var en oerhört vacker kvinna som förförde och charmade män, ofta genom att locka in dem i skogen. Var man uppmärksam kunde man se hennes svans sticka fram och då var det bäst att fly så fort som möjligt. Näcken sades vara en vacker ung man som spelade fiol fantastiskt fint, vilket lockade både män, kvinnor och barn till hans å eller sjö där han ofta dränkte dem. Bäckahästen var en liknande varelse; vacker, oemotståndlig, men när man väl satt upp var det omöjligt att hoppa av.

Svensk och nordisk folktro

Myter och sägner om tomtar, troll och andra väsen höll sig kvar i Sverige långt efter kristnandet. Dessa väsen ansågs vara hedniska enligt kyrkan men var så djupt rotade i kulturen att de fanns kvar i många människors vardag. Även i Norge, Danmark, Finland och på Island förekom liknande väsen med liknande namn, även så långt söderut som i Tyskland. Norra Europa hade gott om dessa sagor och vid en promenad genom de djupa, stora skogar som finns runtomkring så förstår du kanske att man trodde på dem?