Sevärdheter i Västmanland

Västmanland är beläget i Svealands inland och delas in i två delar: Bergslagen och Mälardalen. Gruvor, friluftsmuseum, en historisk domkyrka, vikingamiljöer och ett skeppsmuseum är några av sevärdheterna du kan hitta i Västmanland. Du kan också få kunskap om våra svenska utrotningshotade lantraser som användes till gårdsarbetet förr i tiden. Landskapet bär på en mycket välbevarad historia, med till exempel guldfynd i naturen. Här kan du bland annat hitta bergarter som har inslag av järnmalmer och kalkstenar. Passa också på att vandra runt i barrskogarna och bevittna det rika växt- och djurlivet.

Västmanland är hemmet för gruvor och lantraser

Sala Silvergruva var en gång i tiden en av världens fem största silverfyndigheter. Den fanns i drift ända från år 1400 och fram till 1908. Denna fantastiskt bevarade gruva hittar du i Sala, som ligger beläget i Västmanland. Gå på olika visningar och övernatta i världens djupaste hotellsvit om du är modig nog. Där kan du se de vackra grottväggarna. Du kan välja mellan att antingen få en visning 60 till 155 meter under jorden eller att åka traktor över jord där du får se gruvområdena, samt få en inblick i hur livet som gruvdräng var förr i tiden.
För de som verkligen vill resa tillbaka i tiden är Vallby Friluftsmuseum i Västerås ett måste. Här kan du få en riktig Barnen i Bullerbyn-känsla medan du strosar omkring bland de gamla byggnaderna. Här finns det levande gårdsdjur, varav vissa är hotade lantraser, men du kan även springa på stalldrängar och pigor om du har tur. Gården tas omhand på samma sätt som folk gjorde förr i tiden i Västmanland. Om du vill kan du köpa med dig gammaldags godis i den gamla butiken samtidigt som du går runt i den historiska atmosfären.

Västmanland en plats där du kan se vikingaskepp

Vikingar i Västmanland

Västmanland har mycket att erbjuda dig som är intresserad av historia, och framför allt av vikingatiden. I Västerås finner du Västerås Historiska Skeppsmuseum. Museet är beläget på Frösåker brygga, två mil öster om Västerås. Här finns det mycket att se från vikingatiden, till exempel vikingaskepp, medeltida träbåtar och nordlandsbåtar som alla är sjösatta och ligger vid bryggorna under sommaren. Den som vill kan få ta sig ut på vattnet i en av de rodd- eller segelturer som anordnas på sommaren. Minnessaker från vikingatiden går att hitta i det stora vikingahuset som ligger i vikingabyn.
En annan populär vikingamiljö i Västmanland som är värt ett besök är Anundshög, även det beläget i Västerås. 2500 år före Kristus bodde det människor på åsen. Den har också fungerat som mycket annat, bland annat har den varit en offerplats och en plats för begravningar. Listan kan göras lång på vad åsen har använts till under alla dessa år, och själva Anundshög är den största gravhögen som finns i Sverige. Idag anordnas till och med vissa evenemang runt den här gravhögen.

Ett landskap som bjuder på en rik historia

Västmanland bjuder verkligen på allt möjligt och extra intressant är länet om du har ett intresse av historia. Här finns allt du kan tänka dig inom vikingatiden och vackra lantmiljöer. Passa på att lära dig mer om vikingarna och få en inblick i hur de levde sina liv både på land och till sjöss. Lär dig mer om utrotningshotade lantraser och få smaka på gammaldags godis från den lantliga butiken. Glöm inte heller att känna på hur det är att byta dagsljus mot gruvans mörker och få se de gruvområden som folket jobbade i förr i tiden.